Veronika Peerboom Chujanova

 

Ik ben Veronika Peerboom-Chujanova en ik ben geboren in Minsk, Wit-Rusland. Na de middelbare school heb ik de Hogere Muziekschool te Minsk gevolgd. Ik ben afgestudeerd als koordirigente, muziekdocent in het middelbaar onderwijs en lerares solmisatie in het lager muziekonderwijs. In Minsk heb ik zes jaar muziekles gegeven op de middelbare muziekschool. Na mijn opleiding aan de Hogere Muziekschool heb ik nog de Hogeschool voor Moderne Kennis te Minsk gevolgd en ben afgestudeerd als cultuurmanager. Sinds 1998 woon ik, samen met mijn man en twee zonen, in Echt.

In 2002 ben ik begonnen als dirigente van het Gemengd koor Avanti te Ell en sindsdien heb ik nog een aantal koren onder mijn hoede genomen zoals het Kerkkoor Sint Judocus te Sint Joost, het Gemengd koor de Eghtgalm te Echt (van 2012 tot 2017) het Gemengd zangkoor Con Amore uit Baexem en sinds oktober 2019 heb ik de eer om dirigente te mogen zijn van het gemengd zangkoor Animato in Horn. Daarnaast ben ik nog dirigente van twee seniorenkoren in Roggel en Maasbracht.

Mijn muzikale passie is dat een lied met de juiste emotie wordt uitgevoerd. In de leerfase komt de diepte er niet altijd uit; een brok in de keel en natte ogen krijg je niet zomaar. Zacht zingen betekent bijvoorbeeld zang naar binnen trekken en gevoel, articulatie en expressie laten werken. Je zingt zinnen en daarbij hoort declamatie, ritme en intonatie. Achter de woorden zit muziek en gevoel. Voor mij is elke repetitie een uitdaging en probeer ik met mijn handen en mimiek mijn boodschap naar de koorleden over te brengen. Koorleden moeten niet bang zijn om fouten te maken. Door fouten te maken ontwikkelen koorleden zichzelf want zonder die ontwikkeling wordt geen kwaliteit aan het koor toegevoegd. Het publiek vergeet die fout als de muziek binnenkomt en emoties losmaakt. Bij koorleden gaat het ook niet om leeftijd maar om mogelijkheden, om artistieke beleving. Mijn credo hierin is: “Zing voor de allerlaatste rij in de zaal en heb zelf plezier. Dan hebben anderen dat ook.”

Over

  • Rector de Fauwestraat 29
  • 5964 AE Meterik
  • 06-57774039

  • info@merikovocaal.nl